Tuesday, January 25, 2011

Daya Imitasi kanak-kanak

Salam..

Selamat pagi semua...

"Daya Imitasi kanak-kanak" topik yang dibincangkan dalam WHI semalam..

Imitasi merupakan tindakan seseorang yang meniru/menyalin gaya orang lain tidak kira dari segi sikap, percakapan, penampilan serta apa jua tindakan dari individu yang lain.

Manakala, menurut wikipedia bahasa Indonesia
Imitasi atau meniru adalah suatu proses kognisi untuk melakukan tindakan maupun aksi seperti yang dilakukan oleh model dengan melibatkan indera sebagai penerima rangsang dan pemasangan kemampuan persepsi untuk mengolah informasi dari rangsang dengan kemampuan aksi untuk melakukan gerakan motorik. Proses ini melibatkan kemampuan kognisi tahap tinggi karena tidak hanya melibatkan bahasa namun juga pemahaman terhadap pemikiran orang lain.

Imitasi saat ini dipelajari dari berbagai sudut pandang ilmu seperti psikologi, neurologi, kognitif, kecerdasan buatan, studi hewan (animal study), antropologi, ekonomi, sosiologi dan filsafat. Hal ini berkaitan dengan fungsi imitasi pada pembelajaran terutama pada anak, maupun kemampuan manusia untuk berinteraksi secara sosial sampai dengan penurunan budaya pada generasi selanjutnya.
Kanak-kanak yang belajar melalui imitasi merupakan kanak-kanak yang bijak kerana pembelajaran melalui imitasi adalah lebih efektif daripada pembelajaran melalui pengajaran atau pendidikan secara langsung.

Maka ibubapa tidak perlu merasa risau seandainya anak-anak mereka selalu berimitasi sebaliknya terus memberikan galakkan dan sokongan kepada mereka tetapi dengan kawalan dan perhatian kerana kita tidak mahu anak-anak ini meniru perkara-perkara negetif yang akan memberikan kesan buruk pada tingkahlaku mereka.

Semalam elly&emmy pun berimitasi.. mereka meniru perbualan di telefon.. elly&emmy pandai menyebut perkataan "hello" kemudian berbual dalam bahasa mereka.. kemudian di akhiri dengan ucapan "bye-bye".. sangat comel gelagat diorang ni..


Jom berkongsi daya imitasi anak-anak kalian pula.. mesti menarik kannn??

14 comments:

Cik Puan Nurul said...

samala cam qaseh peniru terbaik.smlm dia marah2 pinki(patung bear)pastu dia 'pujuk'balik sambil peluk2 n cium huhu kelakar je tgk.tu blm lagi dia meniru kite solat,senaman siap kerut2 muka lagik.kalo maknya purak2 nangis dia tolong tepuk kat belakang smbil suh sbar la konon.semua mende dia nak tiru so masa ni kita kena jagala percakapan n perbuatan kan huhu..

kakngah said...

adief paling ketara tiru gaya baba dia bekerja. suka main dgn segala tool baba dia.

NzA said...

anak2 kecil senang sgt meniru gaya kita terutama org2 yg trdekat.....

nora said...

alalallaa comeyyyy nyeee

kakyong said...

dah banyak benor tak larat nak senarai.. ekekekke....

actually byk yg anak2 belajar dr melihat apa yg ibu ayah buat sehari-hari...

|| NaFiRaa || said...

alahaiii.. comel jek 2 org tuh~

nabilah_2908 said...

alahai..comelnya....

nnti record la pulak aksi dieorg.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SI PENGGEMAR NASI GORENG

SyidaGorjes said...

aqid suka tiru otomen!

Farhan Zulhusmi said...

owh...itu maksud berimitasi erk???ok...thanz...nka share xleh...sbbnya xde anak lagi...hehehee...anka tekak adelah...

bintangku said...

dia ikut yg elok tak per... yg tak elok tu yg tak nak tu..

najwa's said...

hehe ala, bestla... cute! :P

Huszaini said...

anak saya
aqil dia pandai tiru abah dia tidur.. siap dengkur lagi.. hadooihh... hehehe

auni3 skg dah pandai buat tangan genggam buka genggam buka bila nyanyi laju twinkle2 little star

:)

afni+hafiz=dani said...

semalam baru nmpak dani main jelir2 lidah..waduh cara imitation yg sgt x bagus..sapa la yg ajar tu..

mamalieyna said...

thanks for the info!

alaa elly ada geng nak ber imitasi dgn emmy..hehe..comel!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails