Air selusuh


Air selusuh... orang kata dapat mengurangkan kesakitan dan memcepatkan proses kelahiran.. Tapi bagi saya .. tidak lah berapa setuju dengan kenyataan itu.. sebab masa mengandung anak yang sulung.. saya ada mengambil air selusuh.. Pada mulanya.. saya dan suami tidak berapa tahu mengenai air selusuh ni.. tapi masa kat kampung.. perut pun dah tujuh bulan lebih.. ayah bising -bising suruh ambil air selusuh.. siap dia bawak kitaorang pergi umah orang yang buat air selusuh tu.. (hehehe.. pelik sikit.. ayah yang bising .. bukannya emak.. ayah saya lebih cerewet berbanding emak)... Jadi masa tu baru kenal apa itu air selusuh...

Mengenai air selusuh tu.. saya pun mula meminumnya apabila semakin dekat dengan tarikh due.. tak lupa juga .. simpan sedikit untuk disapu pada ubun kepala masa tengah meneran.. ikut jer pesanan yang orang buat air selusuh tu ..

Bila sampai time nak beranak... sakit.. sama jugak.. 12 jam jugak la lamanya.. sampai dah tak ada tenaga nak meneran... bidan pun naik gelabah jugak .. 3 kali teran tak leh keluar lagi.. duk nampak ubun budak jer... saya memang dah macam nak angkat bendera putih jer..

Akhirnya.. bidan tanya.. ada minum air selusuh ker?? Kalau ada pergi ambik... Bidan tu cakap.. botol air selusuh tak boleh tutup.. masa nak bersalin... nanti baby susah nak keluar... Suami dah mula gelabah... sebab terlupa pulak nak bawa air selusuh kat hospital... Balik ambik pulak..

Sapu air selusuh kat ubun kepala... saya masih lagi cuba meneran sepenuh tenaga.. tapi macam tak nak keluar jer... Akhirnya .. terpaksa lah bidan tu menekan dengan kuat perut saya semasa tengah meneran... barulah baby keluar...

Baby boy tak da la besar sangat.. 2.9 kg jer... Biasa la anak yang pertama... tak ada laluan untuk keluar.. kena berusaha lebih sikit..

Masa anak kedua.. saya dah tak ambik apa-apa air selusuh.. banyak mengaji dan berdoa.. memohon dipermudahkan segalanya... Alhamdulillah.. sakit pun tak lama.. meneran pun tak lama... lepas bersalin dah boleh jalan... tak ada rasa lemah badan.. nak duduk menyusu pun tak sakit.. senang jer hati saya masa lahir baby girl.. berat hanya 2.5kg jer..

Sekarang pun saya tidak ambik air selusuh.. banyak mengaji dan berdoa.. Sentiasa ingat Allah dan berfikiran positif.. Insyaallah segalanya akan berjalan dengan lancar berkat doa suami, emak, mama dan kawan-kawan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails