Sunday, January 8, 2012

Petua menggelakkan semut masuk balang gula.

Salam..

Saya nak berkongsi pertua.. untuk menggelakkan semut masuk dalam balang gula.. caranya adalah.. balang itu janganlah di isikan dengan gula.. hahaha dushhh sebijik..


ok seriuss.. memang berkesan pertua nii..

caranya adalah dengan meletakkan kulit kayu manis dalam balang gula.. Insyaallah.. larik semua semut itu.. dan tak akan masuk lagikk..

selamat mencuba..

10 comments:

eT said...

me tengok org2 tua letak lada kering...kulit kayu manis pon leh yer...

A D I A said...

MIL saya masukkan bunga cengkih dalam gula. pun takde semut.

@e_da said...

gud info..nti leh cuba

ummiross said...

boleh ummi cuba nanti..

Syida said...

mak kita pun buat benda yg sama jgk.

|| NaFiRaa || said...

ye ke??? tak tau plak sebelom nih.. kalo letak kayu manis.. gula tuh nanti ade rasa kayu manis x?? muehehehe

zehan said...

guls saya mmg ada semut..huhu..thanks for the info

||aLeaSaRa|| said...

owh mesti lagi harum bau gula tu,kan....ada juga yg letakkan cengkih tau..tapi x pernah cuba hehehhe...

Izan Ishak said...

ini yg bau gula lagi best kan... bau kulit kayu manis...

Aryati Bakri said...

Assalamualaikum..

Betul ke awak fully breastfeed utk anak awak? Jadinya tak bagi makan apa ke?

Saya sebenarnya ada kemuskilan. Saya ada anak unur 9 bulan, saya cuba utk fully breastfeed tanpa apa makan2 apa2..tapi masih lagi was2 dan tak yakin. Dulu masa baby 6 bln, saya ada bagi 2/3 kali bubur, dia ok dan mcm nak makan. Tapi skrg dah 9 bln, saya ada cuba, dia asyik muntah2 aje. Saya takut kalau lambat perkenalkan makanan pejal, nanti susah ke nak makan?
p/s: susah nak cari info pasal org fully breastfeed without food after 6 months.

Thanks
Email saya: aryatib@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails