Friday, December 24, 2010

Elly&Emmy sudah 16 bulan dan mereka masih minum susu ibu secara eksklusif

Salam..

Selamat petang semua..

Elly&Emmy sudah 16 bulan.. pada 19 disember hari tu.. lupa nak update.. hehehe..
dan diorang masih minum susu ibu sepenuhnya.. waktu siang diorang tak berebut nak isap susu .. mungkin sebab dah kenyang makan.. tapi waktu malam.. memang berebut-rebut nak isap.. (cam anak kucen pulak).. lepas tu dengan kerap pula.. permintaan untuk susu ibu meningkat pulak waktu malam .. jadi saya pun dah ambil supplement yang disyorkan..

Berat badan diorang pun tak macam umur bb yang seusia dengan diorang.. tapi diorang tetap aktif dan sihat.. bab naik turun panjat memang diorang dah cekap dan lincah..

tapi.. tapi.. (berapa banyak tapi daaa) diorang tak boleh berjalan lagik.. baru belajar berdiri sendiri.. tu pun .. Elly yang selalu praktis.. Emmy baru sekali try.. lepas tu cam takut.. al maklum laaa.. kaki kecik cam nyamuk..


Risau pulak saya.. adakah mereka kekurangan zat?? dan perlu di top up ngan formula milk.. so mama-mama, ibu-ibu, ummi-ummi kat luar sana.. tolong beri pendapat :)

sayang korang.. :)

11 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hye...pasal lmbt berjalan tu jgn bandingkan dgn knk2 sebaya dgn diorang.Anak2 ni perkembangan tak sama.dh bc tak n3 kite br2 ni ttg memori twin kite masa umo bwh 1 thn?Let it be...jgn stresskan anak2..nti mamanya yg terkejut bila 1 day nmpk perkembangan anak scra mdadak pcyalah.

Cik Puan Nurul said...

eida:teruskan je penyusuan sekarang ni diorang dah makan solid food so kalau boleh lebihkan tang makan tu,bukan susu ibu yg sebabkan kekurangan zat dan sebagainya.pada usia camni si kecil dah boleh makan semua makanan macam org dewasa makan,susu ibu sebagai pelengkapnya.mungkin boleh pelbagaikan lagik makanan dia buah-buahan spt avokado juga mempunyai lemak.tak semestinya kene topup ngan susu formula.susu formula adelah spt pengganti kpd makanan seharian.sy bimbang kalo bagi susu formula nanti si kecil dah tak selera nak makan makanan lain sbb dah kenyang.lama-kelamaan diorang hanya akan bergantung pd susu formula je sebaiknya utamakan pemberian makanan mengikut piramid makanan dan susu ibu sebagai pelengkapnya.

munna said...

anak munna pun fully bf tapi badan sgt kecik ... tapi doc kata takde masalah sebab dari segi perkembangan fizikal ok... skrg ni 9 bulan dah mula berdiri dan sgt suka lepaskan tangan...

pasal nak beri FM rasanya tak payah kot sebab pernah doc kata klu anak dah 1thn boleh bagi fresh milk untuk gantikan/tambahkan susu utk anak

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oo okla tu berat dah cm budak normal yg lain

ermm...lambt skit kot jalan. uda jgan la risau..at least dia dah cuba2 nak berjalan tu kan..

jgnla campur susu dulu
kang tersembelit la..n alahan la.,,betul kate muna tu
leh bagi fresh milk. my PC pon cakap camtu

|| NaFiRaa || said...

tabik spring sama mama twin.. sebab masih bagi full BF kat twin..:)

Cikmin said...

tahniah ye besan..tuwen masih dapat minum susu ibu.. :) ayeem pun tak jalan lagi dah setahun 1 bulan lebih dah..takpe lah kalau lambat jalan pun..asalkan mereka ektip cergas macam sebaya mereka.. :)

nza said...

"angah" anak akak brjln masa umo dh msuk 18 bln n bdnnya pn kecik je masa tu...mayb angah lahir pramatang..ttp bila dh besar xde masalh apa2...
Akak rasa xde masalh apa2 cuma elly n emmy jenis yg lmbt brjln..insyallah, jgn risau ye....

nieda said...

X PERLU BG SUSU FORMULA. Kecil tak bererti mereka tak cukup zat. kembar ni kan aktif. Humaira dulu pun sethn 4 bln baru berjalan..so jgn risau k

Anonymous said...

ank sy fully bf pn kecik jgk.baju newborn pn msh muat pakai smpi skrg..xpe..asal diorang aktif & sihat xperlu risau..mgkn diorang xb'sedia lg nk bjln.tp dh bljr2 b'diri sndiri tu kira pkmbngn baik la.mayB tggu bdn dh seimbang mse b'diri bru dorg berani maju setapak kedepan.slh satu petua nk bg cpt jln cuba urut2kn tapak kaki mereka..ank sy pn xdla cpt sgt bjlnnye.dkt2 umo sthn 2bln bru ade keyakinan nk menapak.

kakyong said...

eida,
terus kan fully BF.. jgn campur2..
Aliya pun kering & kecik jer.. tp sejak umur dah 2 tahun ni baru dia makan byk & nak menambah berat badan...

Momma Mia said...

Eida dearie,
my Doter damia pun start jln masa 1 thn 1thn 3 bulan... tak pe plan plan.. insyaAllah. Tak Elly praktis dulu nnti dah berjaya emmy pasti cepat follow sbb saingan dia dah pandai jln...

happy exploring budak bedua tuh..geram laaa tengok!! ummi dia kena happy2 tau!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails