Friday, June 25, 2010

Penjelasan kepada situasi saya sekarang..

Salam...

Terima kasih pada kawan-kawan yang meninggalkan komen pada entri pagi tadi.. dikotak komen mahu pun di kotak chat.. kebanyakkannya meneka yang si tuwen akan mendapat adik baru.. tapi kawan-kawan.. itu bukan jawapannya..

Jawapan yang tepat adalah Nurul aka sitecit tenit
"tak cukup berat ke dk dua org tu sampai mama kene makan bitamin lak hehe aku teka je nih."

Yerrr.. semalam pergi checkup perkembangan untuk situwen yang sudah 10 bulan.. berat mereka baru 6kg.. masih lagik dibawah graf untuk berat baby seusia mereka.. bukan tiada peningkatan berat.. tapi berat badan diorang naik sikit saja..

Doktor hanya memberikan senyuman sengget jer.. bila melihat fizikal ibu yang kering jer.. (sayer laa tuu) tapi cuba sedaya upaya untuk menyusu 2 orang baby.. memang jelas terpancar kat muka dier.. ketidak yakinan yang situwen dapat membesar sempurna dengan penyusuan badan.. banyak supplement yang cuba direkemenkan pada saya.. supplement untuk anak dan juga untuk ibu..

saya menceritakan akan perkembangan si tuwen pada umur 10 bulan.. baik dari fizikal ataupun mental
  1. Duduk sudah stabil.. dan sudah pandai merangkak.. tapi malas.. diorang lebih suka merayap cara kombet.. lebih cepat..
  2. Sudah mula berdiri dengan berpaut pada sofa, meja, belakang orang tgh duduk
  3. Sudah mula panjat tangga
  4. Sudah pandai mencari orang.. merayap kedapur, kebilik.. hinggakan masuk dalam bilik air..
  5. Memahami arahan ringkas.. seperti "jangan".. dan kalau panggil mereka akan datang..
  6. Pandai tepuk tangan bila nyanyi lagu "tepuk amai-amai"
  7. Mulut banyak bercakap.. tapi dalam bahasa mereka
Banyak lagik perkembangan mereka... tak payah laa sayer nak crite semuakan kan.. muak korang nak baca.. tapi doktor tu tetap tak yakin.. macam dalam hati dier.. budak berdua ni wajib disusukan dengan FM(susu formula) untuk mendapatkan peningkatan graf yang cantik..

Itulah sebabnya saya diberikan supplement tersebut.. untuk meningkatkan kualiti air susu.. memandangkan susuk tubuh ibu yang maintain macam anak dara ni..(hehehe izinkan saya perasan kejap yer)

Jadik saya nak tanya pendapat ibu-ibu yang yang berpengalaman dalam menyusu ibu.. apakah tindakkan wajar yang patut saya ambik?.. terus BF diorang sepenuh nyer atau perlu FM jugak..(remuk hati saya kalau terpaksa FM mereka) tapi kalau untuk kebaikkan diorang.. saya rela meremukkan hati ni..cewahh..

Ok.. laaa kawan-kawan.. ini jer coretan saya.. sebelum bye-bye.. ada suprise hadiah kat sini.. layan jer gambar situwen yerr..


10 comments:

|| NaFiRaa || said...

olololo..kiutnye twin 2 orang nih.. geram tengok..

tengok dorang berdua takde lah cam tak cukup berat.. urmm.. maybe lam gambar x nampak kot..hehehehe

Maslina Rosdiana said...

Salam uda..

Alamak...sedih plak baca coretan uda ni...

Kalau saya di tempat uda pun saya akan tertanya-tanya...sbb kalau bleh mmg nak bagi SI sampai 2 tahun...

Apapun pilihan uda...yang penting ia untuk kebaikkan anak2 kita...

Kakasma said...

salam uda..
laa uda jgn risau sangat,bg laa kedua dua cara..susu ibu dan susu skim tu.tapi kekdg baby nie da biasa susu ibu takmo susu skim kan..mmg benar saranan doc tu..akak pun minum susu gak kekdg bg penambahan susu..bab umar sepenuhnya minum susu ibu dia nie..hihihi..gud luck..buat yg terbaik yea..

LiAnA said...

kalau mau fully bf utk twins ni.. mak kena banyak makan gak.. amik supplement.. kena tanya dengan otai bf ni camne nak maintain bagi susu mencukupi..

qasehadam @ nurul said...

salam uda..ceh beri salam lah plak hehe sbb nk bagi ceramah,kuikui..
ekceli graf bg bby yg bf dan minum FM Xsama..yg kat klinik tuh mmg ikut graf FM.Kalo ikutkan dah ramai bby yg kecik kenit yg sy jumpe yg sememangnye BF la.as a PC sy xbuleh nk rekomenkn sebarang ubat tp ramai dikalangan ibu2 yg BF amik supplemen spt ALFAFA dr shaklee untk bykkn susu dan juga kesihatan diri..tapi bagiku kalo pemakanan kite seharian ni dah cukup seimbang xperlu pun supplemen.
susu ibu tidak mengandungi lemak spt susu formula tapi zat yg terkandung melebihi ape yg ade dlm susu FM antaranye antibodi la.
tapi ini adalah keputusan uda ape yg terbaik tuk anak2..anak buah saya xpenah minum susu ibu sjak lahir dh minum FM tp bdn dia kecik halus mcm xckp mkn tp dia ttp aktip.so xsemestinye yg minum susu formula bdn debab or bambam..

rynas said...

Uda geram tgk twin tu...nak juga anak twin hehhehe.
rasanya kalau dorang aktif, tak sakit dan demam tak per kot teruskan susu ibu. tapi kalau Uda sendiri rasa susu dah kurang dan tak mampu nak menyusu masa tu ler baru fkr pasal FM. apa2 pun fikir yg terbaik untuk anak...sekian

Dokter faRyn said...

breast milk is still the best. and always the best for baby. murahnya lah rezeki mereka-mereka yang dapat susu-badan kan baby secara exclusive.


dont listen to that doc.


keep breatfeed!


:)

Kujie said...

kalau mak tak tenang - anak2 dpt rasa...jadi mak2 yg kena control diri

makanlah..jaga kesihatan diri tak perlu risau badan kita...waktu skrg ni yg patut diberi keutamaan ni anak2...

minum susu , makan sayur dan minum byk air

Faheem Jr said...

mama..jangan bagi susu tepung la kat aweks ayeem tu..diorang sihat je tu mama..ayeem ni ha..lagi tak lalu nak makan nestum,nasi blender pun tak mahu..cuma nak susu ibu je..hehehe..

tuwen nenen mama jadi syelim..apsal ibu ayeem tak syelim2 ni mama?

Queen said...

teruskan BF..banyakkan suplement utk ibu je..dan juga bagi la anak2 makan makanan lain macam buah dsb...dats all..

ape da doktor tu....saya tetap berpegang pada BF is the best..teruskan BF kak..wat pe bagi anak minum susu lembu.,...susu sendiri ada..apela doc tu...

lagipun saya tgk anak aka takdela kurus melengking ke ape kan...
anak buah saya..FM dari kecik..gemuk dah macam obes...geleng kepala je tgk tau...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails