Tuesday, June 15, 2010

Buah turunkan Berat Badan

Salam..

RAMAI sedia maklum dengan khasiat buah yang mengandungi serat tinggi, air dan nutrisi sehingga mampu membuatkan perut menjadi kenyang. Tidak hairanlah mengapa pakar pemakanan mengunjurkan amalan memakan buah sebagai pelengkap hidangan dalam diet harian.
Bagaimanapun dalam pilihan pelbagai jenis buah, ada beberapa jenis yang mempunyai kelebihan dalam membantu menurunkan berat badan iaitu limau gedang, oren, epal, beri, tembikai dan anggur.

1. Limau gedang

  • Kajian mendapati buah limau besar berkenaan mempunyai asid sitrik yang dapat menghalang kehadiran kalori dalam makanan.

2. Oren
  • Berbanding buah lain, oren dipercayai mempunyai kandungan serat paling tinggi. Serat yang ada dalam buah itu juga adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat.

3. Epal
  • Ada kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.

4. Beri

  • Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh.

5. Tembikai
  • Buah ini terdiri daripada 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut terangsang.

6. Anggur
  • Kandungan antioksidan di dalam buah ini mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak. Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.

7 comments:

CatlinaFly said...

salam uda, pekabar?lama tak jengah uda..sy baru balik dari kampung ni ;)

mumyShaneQeisha said...

very gud info uda..semua buah di atas biasa saya makan, kecuali limau gedang

n.a.n.a said...

limau gedang tu mcm mana?

Perang BUTTER

nieda said...

jom pekena buah byk2..hehe..tak penah plak dgr istilah limau gedang..hehe

sayang said...

apakah limau gedang itu ?

MéuzAngelo™ XXIII said...

setuju..!! tapi aku lg suke pisang.. :D

Joy Kalonas said...

pisang dan betik, no doubt, antara 2 buah yg sering digunakan dalam dunia fitness dan kesihatan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails