Friday, December 31, 2010

Sudah siap baju sekolah..

Salam..

Alhamdulillah..legaaaaaaaa.. akhirnya siap juga menjahit baju sekolah Nadya.. 2 hari pulun menjahit untuk menyiapkan 3 pasang baju kurung dengan 2 helai tudung... mujur si mucuk-mucuk elly&emmy tak sibuk nak kacau.. diaorang leka bermain bila perut dah kenyang dan bila letih terus tido.. tak der nak olek-olek.. timbang-timbang.. mama diaorang memang sibuk giler..

kak Nadya yang sangat teruja ngan baju sekolah dia.. tak sabar dah nak pi sekolah..

Mujur mesin Raleigh tu dah ok.. bawak pergi LSN kat taman Perdana Damai.. tukar belt dia.. sambil-sambil tu mata duk usha Brother N50.. suami dah bagi green light.. kalau nak.. beli jer laa.. tapi hati rasa berbelah bagi pulak.. rasa cam membazir pulak .. sebab Raleigh tu dah ok.. kalau beli yang baru mesti yang lama dah tak sentuh kan.. pikir punya pikir.. emm rasanya tak payah lagik kut..

Raleigh yang tak hensem tapi banyak berjasa

Haa.. Raleigh.. lepas ni kalau ngko buat hal.. memang tak pikir 2 kali dah.. terus taker Brother nyerr.. last warning.. hahaha..

Sunday, December 26, 2010

Terima kasih kawan-kawan

Salam..

Selamat beristirehat bersama keluarga terchenta..

Saya ucapkan terima kasih atas pandangan dan nasihat kawan-kawan.. mengenai kerisauan saya terhadap perkembangan Elly&Emmy yang sudah berusia 16 bulan dan masih menyusu susu ibu dimana perkembangan fizikal mereka agak kecil dan masih belum boleh berjalan lagik.. kalau nak dibandingkan dengan kanak-kanak sebaya mereka.. sudah ligat berlari kesana-sini..

Suami saya pun turut membaca pandangan dan nasihat kawan-kawan itu.. dan kami merasa lega dan yakin untuk terus memberikan Elly&Emmy susu ibu.. yang terbaik untuk mereka..

Saya akui.. kalau tidak mendapat pandangan dan nasihat dari kawan-kawan yang berpengalaman menyusu dan membesarkan anak-anak.. ketabahan dan semangat untuk meneruskan perjuangan penyusuan ibu agak goyah.. kerana kadangkala rasa risau dan pemikiran yang negatif akan mempengaruhi diri seterusnya mengambil jalan yang mudah.. iaitu dengan memberikan formula milk pada mereka..(semoga ini tidak akan berlaku)

Sekali lagi terima kasih kawan-kawan yang bergelar mama, ibu, ummi dan apa saja panggilan .. sayang korang.. :)



Friday, December 24, 2010

Elly&Emmy sudah 16 bulan dan mereka masih minum susu ibu secara eksklusif

Salam..

Selamat petang semua..

Elly&Emmy sudah 16 bulan.. pada 19 disember hari tu.. lupa nak update.. hehehe..
dan diorang masih minum susu ibu sepenuhnya.. waktu siang diorang tak berebut nak isap susu .. mungkin sebab dah kenyang makan.. tapi waktu malam.. memang berebut-rebut nak isap.. (cam anak kucen pulak).. lepas tu dengan kerap pula.. permintaan untuk susu ibu meningkat pulak waktu malam .. jadi saya pun dah ambil supplement yang disyorkan..

Berat badan diorang pun tak macam umur bb yang seusia dengan diorang.. tapi diorang tetap aktif dan sihat.. bab naik turun panjat memang diorang dah cekap dan lincah..

tapi.. tapi.. (berapa banyak tapi daaa) diorang tak boleh berjalan lagik.. baru belajar berdiri sendiri.. tu pun .. Elly yang selalu praktis.. Emmy baru sekali try.. lepas tu cam takut.. al maklum laaa.. kaki kecik cam nyamuk..


Risau pulak saya.. adakah mereka kekurangan zat?? dan perlu di top up ngan formula milk.. so mama-mama, ibu-ibu, ummi-ummi kat luar sana.. tolong beri pendapat :)

sayang korang.. :)

Contest si manjaku comel

Salam ..

Selamat pagi...

Semalam kami telah ditag oleh abah Auni, Auni dan Auni (AMRAFAHAN) untuk join contes si manjaku comel yang di anjurkan oleh Masyimalo

Semoga Auni, Auni , Auni berjaya yer..

Thursday, December 23, 2010

Skodeng Mazween

Salam..

Apakabar semua? Semoga sihat dan ceria-ceria selalu..

Tengahari ni, Elly&Emmy sibuk dok skodeng Mazween yang datang memanggil kat depan pintu .. tapi saya malas nak bukak pintu.. tak nak kasi dia masuk.. serius saya tak suka mereka bermain dengan Mazween.. takut berjangkit kutu pulak.. walaupun sebenarnya saya suka sangat ngan si Mazween tu...

Budak berdua tu dah menyerit-menyerit kat pintu .. Mazween pulak terus memanggil.. haduhh..


Jom kita skodeng Mazween..


"

"

"

"




Pss... aktiviti terbaru sekarang ni.. menjegil mata dan memuncung mulut.. hehehe.. ada makna tu...

Tuesday, December 21, 2010

Sakitnya hati ini..

Salam..

Hi semua.. lama saya tak update blog..

sibuk nak jahit baju sekolah Nadya..3 pasang semuanya.. almaklum laa.. tahun depan Nadya sudah masuk darjah 1.. walaupun umur baru cukup 6 tahun.. kes lahir bulan 12..

tapi yang bikin sakit hati saya .. haaa.. time ni jugak laaaa mesin jahit tu nak buat hal.. rosak pulak .. putus tali pinggang dier.. cesss..

Haduh sangat tension saya.. ikut kan hati.. haaa.. mesti mesin itu terus mati kong cam lipas kat bawah ni.. hehehe.. seram dan geli geleman pulak tengok.. yerrr..

Kalau ikutkan nafsu yang bergelora ni.. mau jer beli mesin jahit baru.. haaa.. cik abang dah jegilkan bijik mata tuu..

Thursday, December 16, 2010

Membaca amalan mulia

Salam..

Selamat petang semua..

Haa.. nak bagi tau ni.. si Elly & Emmy dah pandai membaca tau.. tapi bukan bahasa or english.. hehehe diorang buat miming jer.. terkumak kumik mengajuk cara kakak diorang yang tengah baca buku cerita..

Mula-mula aksi berebut buku.. walaupun banyak buku yang ada kat situ.. tapi masing-masing berkenan kat buku tu juga... hadoi..

Akhirnya kakak yang menang .. terus membaca dengan menggunakan bahasa alien dia tuuu..

Adik yang kalah.. baca label kotak ubat pun ok juga.. janji baca kan..

Tuesday, December 14, 2010

Makanan yang paling istimewa

Salam

Selamat petang semua..

"Makanan yang paling istimewa".. agaknya apa yaaa..

Bukan saya cakap tauuu.. tapi dah tertulis kat bungkusan dier... tapi .. hehehe.. memang pun sedap.. wangiii.. maniss.. sukerr..

Sebab dah tertulis "istimewa".. maka boleh dijadikan buah tangan untuk orang-orang yang korang sayang.. hehehe.. dussss..

Sunday, December 12, 2010

Edit photo contest

Salam..

Kami telah di tag oleh ibu aka kakyong untuk sama-sama menyertai kontes mengedit photo yang telah di anjurkan oleh Qaseh Dalia Adelia..

ok laa yer.. gambar yang di edit adalah gambar si Elly masa umur 5 bulan..

sebelum

setelah di edit dengan menambah sedikit garam, gula, asam dan penyedap iaitu ajinomoto.. maka terhasillah gambar yang boleh mengejutkan jantung korang.. kalau tak terkejut tak per laaa..

selepas

ok.. sekarang giliran kami pulak nak tag 4 orang yang bertuah iaitu

Cik Puan Nurul
nabilah_2908
win@momyShaneQeisha
Blogger ::sherry::

kenapa mereka???.. sebab mereka meninggalkan komen kat entri sebelum ni.. akekeh kebetulan nak 4 orang..

untuk mengetahui syarat-syarat kontes.. sila klik pada banner.. okkk..

dan bonus untuk korang yang dah terkejut dengan gambar elly tu..

ni haa.. muka si emmy .. heeee.. weeee.. ngeeettt.. jangan mare maaa..

Saturday, December 11, 2010

Gaya tidur bebas

Salam..

Apakabar semua.. semoga ceria-ceria selalu :)

Hari ni.. emmm.. macam tak ada apa-apa rancangan .. lepak rumah jek.. tak tahu pulak kut nanti papa ajak pergi ronda-ronda.. tak kisah laa mana pun..

Sebenarnya budak kecik berdua ni masih tido.. diorang bangun isap susu lepas tu sambung tido balik.. jom tengok diorang yang tidur ralit tuuu..



Thursday, December 9, 2010

Giveaway Separuh Jiwang

Salam..

Si twins telah di tag oleh si triple + one (Amrafahan) untuk menjoinkan diri dalam GA Separuh Jiwang yang di anjurkan oleh cik Weeda..

Hadiahnya pun sangat menarik.. kerana ditaja oleh Bifa's collezion..

nak tahu dengan lebih lanjut .. sila klik pada banner..


sekarang giliran kami pula nak tag..

kak yong
mama mika
mama adha

ok .. gud luck semua..

Wednesday, December 8, 2010

Model seksi inspira

Salam..

Selamat petang semua..

jom tengok model seksi berbaju merah berposing dengan keter inspiraaaa.. hehehe..

siapa kah dia..

si kucik Elly atau si tucik Emmy??



Tuesday, December 7, 2010

Jom sertai BlogLarian untuk trafik yang mantap..

Salam

Selamat petang semua..

Haaa.. kami telah ditag oleh Ummi Izan untuk join BlogLarian.. dengan menjoinkan diri dalam BlogLarian diharapkan traffik blog kami akan meningkat.. dan.. dan.. dengan masa yang terhad dapat BW banyak blog...

untuk join .. klik pada banner


Saya suka berblogwalking kerana
Saya rasa terhibur bila membaca pelbagai coretan dan juga melihat pelbagai photo pada setiap blog.. serta mendapat rakan di alam maya ..disamping itu boleh menaikkan trafik blog saya..

Giliran saya pula.. nak tag

Monday, December 6, 2010

Pengacau model kecik

Salam..

hahaha.. si elly kalau si emmy jadik model mama.. mesti dia nak enterprem sama.. dia yang lebih berminat nak berposing depan kamera mama..

nak tengok muka masham emmy berposing??

jom ke Baju Elly&Emmy.. :PP

Masuk bakul

Salam..

Selamat petang semua..

Dak emmy yang nakal.. suka masuk dalam bakul kain.. lepas tu tak boleh nak keluar.. nanggisss.. elly tak pandai masuk dalam bakul.. tapi dia suka punggah baju dalam bakul.. habis dilempar keluar baju yang kat dalam bakul tu..

hii.. cepat laa besar.. nanti mama nak suruh tolong lipat baju .. hahaha..

Ter over cas

Salam..

Selamat menjamu selera semua..

Inilah akibatnya.. bila cas bateri kamera dan terlupa nak off bila dah penuh.. terus konggg... jadik nya.. eee.. menyesal koiii.. naper laaa .. asyik lupa jer.. 2 tahun jer bateri lama tu mampu bertahan..

Bateri yang ter over cas tu dah jadik kembong siap berpusing lagik jika diputarkan atas meja.. berbanding bateri yang baru.. nipis saja dan tak akan berpusing jika diputarkannya.. tokey kedai cakap" hai yaaa.. ini silap aribulan boleh meletup woo".. gelak jer dia sebab boleh jual bateri baru .. cesss..

Nak mintak suami belikan tak berani.. sebab dah tahu diri sendiri yang silap.. asyik terlupa jer.. hehehe tapi mujur suami baik hati tolong belikan bateri yang baru... harga boleh tahan mahal jugak tu.. beli kat FotoKem Metro kajang..

lepas ni kena selalu beringat bila cas bateri.. mungkin kena set alarm kut..

Sunday, December 5, 2010

Model kicap manis

Salam

selamat petang semua..

Jangan tanya saya kenapa tajuk entri cam tu...

tengok jer model kat bawah tuu.. maniskannnnnn..

lagik aksi model kicap manis.. jom tengok kat blog Baju Elly&Emmy .. :PP

Saturday, December 4, 2010

Tipu top up

Salam..

Pernah tak korang terima mesej macam ni??.. fuhh.. bukan main rancak lagik diaorang ni..
Otak nak menipu.. ada-ada jer yaa.. top up pun nak tipu.. janji masuk free.. badigol punya orang..

so berhati-hati yaa kawan.. jangan mudah cepat terpedaya..

Jalan-jalan tanpa tujuan

Salam..

Selamat petang semua..

Hoyehh.. papa nak bawak pergi jalan-jalan.. tapi tak tahu nak pergi mana.. hahaha..kelakar..
perjalanan tanpa tujuan.. tapi kami tak kisah.. jaji boleh ronda-ronda..

okk.. bye.. bye...


Friday, December 3, 2010

Makan lewat malam

Salam..

Kalau dah lapar.. tak kira pukul berapa.. janji perut kenyang..

NAsik goreng kampung .. pedass kauwww.. punyerr..

Mee goreng biasa-biasa jer.. tapi perut dah lapar.. tak kisah laaa..

Kopi untuk tenaga batin.. tapi suami memang tak suka minum ..

Ibu mengandung anak kembar.. mungkin melahirkan kembar tiga atau empat..

hehehe.. entri malasss..

On the run minum petang

Salam..

Selamat petang semua..

Jemput minum petang..

tapi saya nak cepat niii..

hehehe.. on the run..

ok bye.. bye..



Model kecil

Salam

Selamat petang semua..

jom intai-intai model kecil ni.. kat blog Baju Elly & Emmy

Thursday, December 2, 2010

Stop Child Abuse

Salam..

Saya rasa sangat sedih, marah, geram dan berbagai perasaan berkecamukan yang tak dapat digambarkan.. kenapa ada manusia yang sangat kejam??


Kejam terhadap insan yang kecil..terhadap kanak-kanak.. yang mana mereka sangat memerlukan kasih sayang,tunjuk ajar dan perlindungan..tetapi sebaliknya didera.. diperlakukan bagaikan benda yang tidak menyawa..seolah tidak merasa kesakitan dan penderitaan..

Jangan samakan mereka yang mendera itu dengan haiwan.. kerana haiwan pun mempunyai kasih sayang terhadap anak-anaknya.. sebaliknya mereka adalah iblis yang bertopengkan manusia..

Antara penderaan terhadap kanak-kanak yang sering dilaporkan didada-dada media adalah
1. Penderaan dari segi fizikal
Terdapat banyak kesan luka-luka dan parut di anggota badan akibat dicucuh dengan putong rokok, seterika panas, objek tajam dan sebagainya.

2. Penderaan dari segi mental
Di ugut dan digertak dengan kata-kata yang tidak sepatutnya dituturkan pada kanak-kanak kecil.. sehingga meninggalkan kesan negatif didalam minda mereka

3. Penderaan dari segi seksual
Kesucian Kanak-kanak ini dicabul, dirogol, diliwat dan sebagainya oleh mereka yang bernafsu iblis.

Kanak-kanak merupakan harta negara yang bakal mentadbir dan memajukan negara pada masa akan datang.. apa akan jadi pada generasi seterusnya sekiranya kita memandang remeh dan melepaskan tangungjawab masing-masing sebagai orang dewasa untuk menyayangi dan melindungi kanak-kanak.. cuba kita fikirkan..

Oleh itu ayuhlah kita bersama-sama mengangkat tangan.. menyokong sepenuhnya kampen ini.. hentikan penderaan kanak-kanak!!!!

unicef

Hendak memenangi SONY Cybershot W190..
Hantarkan penyertaan anda di Nuffnang


Minum Teh Cameron Highland

Salam..

Selamat petang semua.. dah minum petang ker belum??

Saya tengah minum teh Cameron Highland ni.. wahhh.. aromanya memang menyegarkan.. tambah pulak dengan cuaca yang hujan ni.. rasa sejuk suam.. melayang fikiran saya sekejap ..

bagaikan berada di Tanah tinggi cameron dan sedang memetik daun teh.. tapi tiba-tiba telinga rasa bagaikan nak pecah.. hampehhh.. budak elly&emmy sedang lawan menyerit kat belakang tu.. dengan frekuensi yang sangat tinggi!!!!..


Sebenarnya saya nak kabor.. teh yang lazat dan pelekat magnet yang cantik itu telah dihadiahkan oleh besan saya.. siapa yer.. tentu laa cikmin.. kerana tangan-tangan yang bertuah telah mencabut dan memihak kepada elly&emmy .. masa GA untuk komen cuba teka kat mana cikmin sekeluarga sedang bercuti..

terima kasih yer besan.. hadoii.. budak berdua ni dah lawan gaduh nii..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails